Waarderen met impact: GPS voor complimenten

Wat was het fijnste compliment dat je ooit kreeg? En wat deed het met je? Door waardering van anderen beseffen we dat we erbij horen en voelen we ons van betekenis. Dit doet ook iets met onze zelfwaardering en motivatie. Wist je dat je eigen humeur ook verbetert door iemand een compliment te geven?

Het levert dus veel op. En het enige wat het je kost is oprechte aandacht. Waarom doen we het dan niet vaker? Op het werk is gebrek aan waardering een van de belangrijkste redenen waarom werknemers ontslag nemen of mensen stoppen met hun vrijwilligerswerk. Hoe komt het dat er in de praktijk minder terecht komt van het complimenteren?

Het is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Je kunt alleen geven wat je zelf ooit hebt gekregen. Wie is opgegroeid in een omgeving waar alleen gelet werd op wat er nog beter kon, kan bijvoorbeeld moeite hebben met het erkennen van wat goed gaat en het uitspreken daarvan. En wie veel ervaring heeft met manipulatieve opmerkingen, is wellicht wat terughoudend geworden in het aannemen ervan. Je kunt je onzeker voelen over hoe de ander zal reageren.

Kortom: er is moed nodig om het te durven, we leren van elkaar en door het vaak te doen.

De GPS voor complimenten kan je helpen:

Gemeend: meen wat je zegt, zeg het in eigen woorden, recht uit je hart

Persoonlijk: spreek de ander rechtstreeks aan

Specifiek: benoem wat je de ander concreet ziet doen en wat het positieve effect ervan op jou is

© 2023 | Alle rechten voorbehouden | DeLiefdesdokter.nl

Samen leren over verbinden

© 2023 De Liefdesdokter

Je vindt ons ook op

Staat jouw naam er al bij?

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.