Frits column april 2019

Onlangs droeg ik bij aan een ontwikkeldag voor niet-onderwijzend personeel van Fontys. Ondersteuners worden ze genoemd. Ik hou niet van die benaming. Bij mij roept het associaties op van onaantrekkelijke onderdanigheid, onderwaardering, gesteun en geklaag. De ondersteuners van Fontys die ik persoonlijk ken, zijn stuk voor stuk leuke, betrokken, hardwerkende, servicegerichte mensen.

Zelf worden ze ook niet gelukkig van de titel ‘onder-steuner’, bleek toen ik hen er naar vroeg. Dus voor het plezier van de ontwikkeldag en hun werkgeluk in het algemeen, maakten we er ‘mogelijk-makers’ van. Mét effect de ruggen werden gerecht en er kwam een glimlach op hun gezicht. We konden aan de slag met persoonlijk leiderschap.

‘Behind every great (wo)man, there has to be a great (wo)man.’

Ze zijn onmisbaar, onze mogelijk-makers. Onbetaalbaar ook. Zij die maken dat jij kunt doen wat j te doen hebt. Veel van het werk dat zij verzetten, gebeurt achter de schermen, haast onzichtbaar. Mensen die met aandacht, inspanning, toewijding en tijd bijdragen aan jouw geluk, succes en groei. Vaak zonder veel waardering. Heb jij oog voor hen? Hebben we in onze samenleving genoeg oog voor onze mogelijk-makers? In het boek ‘Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers’ onderzoeken Rutger Bregman en Jesse Frederik deze vraag rondom economische ongelijkheid op een verfrissende manier.

Het gebeurt regelmatig dat ik voorbij ga aan de mogelijk-makers in mijn leven. Vooral aan hen die het dichtst bij me staan. Er is zoveel dat mijn aandacht vraagt in mijn geredder en gestress om vooruit te komen, dat ik makkelijk over hen heen kijk. Wanneer er geklaagd wordt, raak ik geïrriteerd en maak ik me groter. ‘Hoezo? Zie je dan niet hoe hard ík mijn best doe, ook voor jóu?’ Ongemerkt en ongewild belanden we dan in een lelijke machtsdans. De dans die ik ook vaak gespiegeld zie bij hen die zich onvoldoende gezien weten in hun relatie, in hun werk, in onze samenleving.

Een mogelijk-maker in mijn leven is mijn compagnon Wendie. Met haar aanpak – een mix van engelengeduld, kordate nuchterheid, humor en praktisch handelen – maakt zij mijn liefdesdokterwerk mogelijk. Waar ik geniet als ik mag bijdragen aan het doorbreken van negatieve patronen en het versterken van verbinding, geniet zij van ontzorgen en faciliteren. Haar bijdrage voluit aannemen, ben ik in onze samenwerking al doende aan het leren. En als het nodig is, helpt ze mij een handje.

Wie zijn de mogelijk-makers in jouw leven?

Frits magazine , april 2019

© 2023 | Alle rechten voorbehouden | DeLiefdesdokter.nl

Samen leren over verbinden

© 2023 De Liefdesdokter

Je vindt ons ook op

Staat jouw naam er al bij?

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.