Een kadootje krijgen of een kadootje geven?

“Wat is leuker? Een cadeautje krijgen of een cadeautje geven?

Als kind herinner ik me de avond voor mijn eigen verjaardag, elk jaar weer. Ik lag in bed maar bleef nog uren wakker, ik kon niet slapen van de spanning die door mijn kinderlijf gierde. Eén van de gedachtes die me bij mijn slaap weg hield was welk cadeau ik morgen zou krijgen. Een cadeau krijgen was namelijk binnen de opvoedstijl van mijn ouders destijds voorbehouden aan verjaardagen en Sinterklaas, dus een cadeau krijgen op je verjaardag was met recht een feest. Heerlijk, die herinnering aan dat spannende gevoel!

Ergens tussen kindertijd en jong volwassenheid ben ik dat gevoel kwijt geraakt, jammer. Nu ik volwassen ben kan ik heus nog genieten van iets dat een ander voor je doet of aan je geeft, en toch met enige reserves. Er is altijd een piepklein stemmetje in mijn hoofd dat zich dan afvraagt of het gegevene mij wel toekomt, of ik het wel verdiend heb. Ontvangen met hindernis zeg maar.

Wanneer ik in de rol van gever ben, vraag ik mezelf meestal helemaal niet af of diegene aan wie ik iets geef (of voor wie ik iets doe) dit wel verdiend heeft. Het voelt heerlijk om een ander te verrassen, dus ik doe het gewoon. Ik haal genot uit het moment waarop de ontvanger met het gegevene wordt geconfronteerd, de blijdschap op het gezicht, de gelukzalige overrompeling die zichtbaar wordt op zo’n moment geeft mij een goed gevoel. Kortom, ik wordt gelukkig van Goed Doen. Niet geheel onbaatzuchtig dus, maar ach, een kniesoor die daarop let.

Het mes snijdt aan beide kanten, een win-win situatie. Dit Goed Doen, jawel bewust met hoofdletters, verleidt mij tot een compassievolle oproep. Laten we met zijn allen, binnen ieders vermogen, een poging doen om simpelweg wat meer Goed te Doen, voor een ander en voor onszelf. Juist nu in tijden van Corona. Dat hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn; gewoonweg wat meer échte aandacht schenken aan je bestaan en je omgeving. En laten we daar dan direct mee starten, nu. En morgen weer. Als cadeautje voor jezelf en voor je medemens. “
Kunnen geven en mogen ontvangen is een thema waarmee geoefend wordt in de vierwekelijkse Compassietraining die vanaf 13 mei online gevolgd kan worden via de Liefdesdokter. Meld je gratis aan via deze link. Dit is ons kadootje voor jou!

© 2023 | Alle rechten voorbehouden | DeLiefdesdokter.nl

Samen leren over verbinden

© 2023 De Liefdesdokter

Je vindt ons ook op

Staat jouw naam er al bij?

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.