Liefde in tijden van verandering

Nu de wereld weer stilletjes aan in beweging komt voor veel mensen, anderen juist snakken naar een beetje rust na zoveel werk onder hoge druk, èn het voor weer anderen niet snel genoeg kan gaan, lijken we massaal te ontwaken op een aantal gebieden.

De ‘reset’ doet wat met ons

Veel mensen hebben de afgelopen weken naast zorg, angst en ongemak ook ‘coronawinst’ ervaren: inzichten of nieuwe rituelen en gedragingen die bijdragen aan de kwaliteit van hun leven. Wat voorheen vanzelfsprekend was, bleek ‘on hold’ te kunnen worden gezet. Welke clubjes, vakverenigingen en netwerken blijk jij bijvoorbeeld makkelijk te kunnen missen en welke niet? De relativiteit van een hoop dingen was confronterend maar soms ook bevrijdend.

Een spannende tijd

Ook nu, met het wegvallen van allerlei afleiding, groeiende zichtbaarheid van ongelijkheid, nieuwe gedragsregels vanuit de overheid en bevolkingsprotesten. Zoals een crisis in een liefdesrelatie verschillende uitkomsten kan hebben, zo is dat ook in deze wereldwijde crisis. Als je je eenmaal realiseert dat iets niet ok is voor jou of de wereld, kun je het niet meer ‘ont-zien’; daar heb je wat mee te doen. Maar hoe? Groeien we naar next level als mensheid of raken we meer van elkaar en onszelf vervreemd?

Hier wat tips vanuit De Liefdesdokter voor groei op drie (van de vele) verbindingen:

  • onze relatie met het grotere geheel, de aarde. Hebben we het werkelijk nodig om zo vaak te vliegen, vlees te eten, meer te consumeren dan goed voor ons is, etc? En ten koste van de aarde? Tip: sluit je aan bij een lokaal initiatief waarmee je spelenderwijs leert over duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan hier in Eindhoven is Adopteer een straat, waarin buurtbewoners samen zwerfafval oprapen.
  • onze relatie met de Ander. Lukt het ons het sociale contract dat ondanks het verbieden van slavernij op allerlei subtiele manieren onze samenleving nog altijd doordrenkt, te herformuleren tot een rechtvaardiger basiscontract? Naar aanleiding van alle gebeurtenissen rondom de dood van George Floyd schreef ik deze column voor Bron .
  • onze relatie met risico en kwetsbaarheid. Wat is de juiste balans tussen veiligheid en vrijheid, bescherming en eigen verantwoordelijkheid? Een interessante reeks gesprekken hierover kun je volgen op Brainwash (samenwerking van Human en School of life). 

© 2023 | Alle rechten voorbehouden | DeLiefdesdokter.nl

Samen leren over verbinden

© 2023 De Liefdesdokter

Je vindt ons ook op

Staat jouw naam er al bij?

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.