Liefdesbrieven

Hoe heerlijk is het om een brief te krijgen! Geen e-mail, Whatsapp berichtje of social media post, maar een brief in de brievenbus. Een brief bewaar je, zeker als het een liefdesbrief is! Voor een brief heb je moeite gedaan, je bent er voor gaan zitten, met pen en papier. Die aandacht is waardevol, voor jezelf en voor de ander. Het is liefde!

En waarom zou je alleen liefdesbrieven sturen aan de romantische geliefde? Schrijf je een verliefdesbrief of een liefdesbrief? In een liefdesbrief kun je je gevoel voor je ouders, vrienden, broers, zussen of zelfs je collega’s of buren kwijt. Of hey, voor jezelf! Woorden geven aan je gevoel, aan wat je waardeert in iemand, maakt het verschil!

Nog een voordeel van het schrijven van een liefdesbrief: het uiten van je dankbaarheid vergroot je geluksgevoel, zoals bewezen in verschillende onderzoeken naar geluk. Door het verwoorden van dat wat je lief hebt, dat waar je blij mee bent, zend je een signaal naar je zenuwstelsel dat er goed is in je leven. Bovendien verdiept de band met die persoon aan wie je de brief schrijft alleen al door het
schrijven van de brief. Klinkt goed toch? Laten we gaan schrijven:

1. Eerst even mindmappen

Het schrijven van een mooie brief vraagt wat voorbereiding! Maak een mindmap (of een lijstje of welke manier jij maar fijn vindt om te brainstormen) met alle dingen die je leuk vind aan iemand, waar je dankbaar voor bent! Kijk er eens even naar, wat een heerlijkheid! Kun je aannemen wat voor goeds er is in de relatie met deze persoon?

2. Een kladje om je te kunnen uiten

Om ongegeneerd te kunnen strepen in en schaven aan je brief, maak je hem eerst op een kladpapier.
Begin gewoon met schrijven, haal je pen niet van het papier en kijk wat er in je op komt. Check later even met je mindmap of alles erin staat wat je wilde zeggen. Lees je brief nog een keertje en streep, zet pijltjes, onderstreep, verplaats. Het kan allemaal, het is een kladje. Niks te strepen? Ook goed, dan heb je meteen de woorden gevonden in de vrijheid om te mogen strepen.

3. Woorden maken het verschil

Het maakt echt uit welke woorden je gebruikt. Het begint al in de aanhef, die zet de toon voor je brief! Lieve, Liefste, Hoi: het maakt nogal verschil. Aagje Luijten, die brieven schreef aan haar man op zee, ging hiermee behoorlijk uit haar dak: “Zeer waarde en geagte teer beminde lieve kostelijke schat” is een van haar openingen. Het moet je stijl zijn.

Maak het persoonlijk door in spreektaal te schrijven, schrijf de brief alsof je naast elkaar zit en met elkaar praat. Je voorkomt dan meteen dat je de brief te zwaar maakt. Hou het luchtig, zodat het geluksgevoel van je brief af kan stralen! Hebben jullie speciale woorden of koosnaampjes? Gebruik die! Ben je gelukkig, blij, dankbaar, extatisch, trots, gezegend, vrolijk of vereerd dat deze persoon in
je leven is? Leef je uit en ga op zoek naar precies het goede woord, zodat het precies de goede snaar raakt.

4. Aan wie schrijf je?

De goede snaar van degene aan wie je de brief schrijft, natuurlijk. Vergeet niet te bedenken wat je geliefde aan wie je de brief schrijft wil lezen. Laat merken dat je deze persoon echt ziet voor wie hij of zij is, dat is een mooi cadeau om te geven! Schrijf een brief die helemaal bij jou past en tegelijk de ander een goed gevoel geeft.

Begin de brief met waarom je hem schrijft.

Welk gevoel wil je overbrengen? Begin gewoon met een compliment. “Jij verdient een brief, een liefdesbrief, want jij bent bijzonder voor mij. Jouw humor is ongeëvenaard en voor mij onmisbaar.”

In de kern van de brief schrijf je één of meer anekdotes.

Denk aan een moment waarop je je geliefde heel erg waardeerde. Wat waren fijne momenten? In welke situatie betekende iemand in het
bijzonder veel voor je. Was dat tijdens een mooie wandeling, een moeilijke periode, een etentje?
Was het jullie ontmoeting, eerste kus, huwelijksdag? Wat was er zo bijzonder in dat moment? Wat werd er gezegd, gedaan, hoe was de situatie? Omschrijf het met details en laat ook je zintuigen werken. Hoe voelde je je? Beschrijf de heerlijke herinneringen.

Hou je van metaforen? Die passen perfect in een liefdesbrief! En ook hier: maak het persoonlijk! “Ik geniet van een dag met jou nog meer dan van een grote zak paprikaribbelchips.” Als je me kent, weet je: dit is een groot compliment! Met een metafoor kun je een beetje humor in je brief brengen, maar je kunt het ook extra romantisch maken. Kijk maar wat bij je past. “Jouw aandacht verwarmt me als
de zonnestralen in augustus”, zet weer een hele andere toon. Maak je brief af met een belofte, een wens of een gedachte die je brief samenvat. Als laatste sluit je de brief af in de toon van je brief, groetjes, kusjes het mag allemaal, zo lang het past bij jullie twee en
het gevoel wat je wil overbrengen.

5. Geef je aandacht

De vorm van de brief is natuurlijk helemaal niet zo belangrijk! Dus alles wat ik gezegd heb, is alleen maar om je op weg te helpen en hopelijk te inspireren. Het gaat natuurlijk om de aandacht die je hebt voor de persoon aan wie je de brief schrijft. Niet te moeilijk denken, als je je hart laat spreken, gaat het niet fout!

Wil je iemand bedanken, veroveren, een cadeautje geven, laten lachen, opbeuren? Bedenk wat bij jou en de ontvanger past. Is dat een gedicht? Leef je uit! Is dat een korte boodschap op een kaartje?
Als het maar uit je hart komt! Is dat een lange brief met duizend complimenten? Ga je gang! Laat je vooral niet beperken door regels. Waarom zou je?

6. Het juiste gereedschap

Verwen jezelf: schrijf met je mooiste pen op mooi briefpapier. Er is veel moois te koop, leuke prints, handgeschept papier, wat zwaarder papier; de keuze is reuze. Met welke kleur pen ga je eigenlijk schrijven? Blauw of zwart is misschien wat gewoontjes. Goud of zilver? Alles kan. Kies vooral iets waar je blij van wordt, pak je moment!

7. Versturen

Ga je de brief met de post sturen? Wat een heerlijke verrassing in de brievenbus van je geliefde! Je kunt hem ook voorlezen, als je durft! Pak de telefoon en lees je brief voor. Kun je afspreken en elkaar in de ogen kijken? Spannend, maar mooi. Alles is goed, het is jouw keuze. Je dankbaarheid opschrijven werkt goed voor je geluksgevoel, maar je dankbaarheid vervolgens uitspreken is een powershot voor je geluksgevoel! Terwijl je de ander een cadeau geeft, geef je er jezelf ook meteen één! Wie zei dat zelfzorg niet samen kan gaan met zorg voor een ander?

8. Geniet ervan, maak plezier!

Onderschat nooit de waarde van plezier, geniet van het schrijven, van het zoeken naar mooie woorden, van het kiezen van mooi papier en een fijne pen. Geniet van het gevoel dat het schrijven aan die speciale persoon bij je oproept, van de dankbaarheid, van de herinneringen. Van het lekkere theetje, sapje of wijntje wat je erbij drinkt! Geniet!

Veel schrijfplezier!
Diana

 

Download hier je Liefdesdokter liefdesbriefpapier (zelf printen)

 

© 2023 | Alle rechten voorbehouden | DeLiefdesdokter.nl

Samen leren over verbinden

© 2023 De Liefdesdokter

Je vindt ons ook op

Staat jouw naam er al bij?

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.