Toen ik jaren terug de opleiding Systemisch werk deed, werd me pijnlijk duidelijk hoeveel moeite het me kostte (en op momenten nòg) om de liefde vol aan te nemen. Ik durfde er haast niet in te geloven. Mijn leermeester gaf me de opdracht om ritueel een kaarsje aan te steken en te verklaren, ter ere van mijn ouders en mezelf, het leven te vieren.
Onlangs was er weer een mooie aanleiding om te vieren: het 10-jarige jubileum van De Liefdesdokter. 23 december 2010 begon een avontuur waar ik nog iedere dag van geniet. In die tien jaar is er enorm veel moois gebeurd. Met vallen en opstaan, langs ongemak en ‘titpowerrr’. Dankzij mijn alter ego in een witte doktersjas, ben ik gegroeid in moed, daadkracht en het vermogen om mensen te verbinden. Samen met de mensen met wie ik mag samenwerken. Alle reden voor een feestje dus.
Een onvergetelijke dag.
We vierden het jubileum in de vorm van de Dag voor Verbinding. Een vrij toegankelijk dagprogramma waarop de liefde op verschillende manieren aan bod kwam dankzij de inbreng van 14 cocreateurs. Een rijk palet aan interviews en workshops variërend van rouw tot seksualiteit, van zelfzorg tot samenkracht, in het Nederlands èn Engels, met live pianomuziek toe. Wat een cadeau.
Mijn hart spatte zowat uit elkaar van dankbaarheid.
Het dagprogramma
We begonnen met Esra Altmis-Sengers van Stichting Ik Wil (briljante naam!), die er werk van maakt om in vijf talen ‘Verbindende communicatie’ lessen tot stand te brengen. Opdat we elkaar weten te bereiken, voorbij de (interculturele en andere) verschillen. En opdat we onze innerlijke ‘wolf’ en ‘giraf’ leren onderscheiden. Heel handig!
Dat we er als samenleving samen de schouders onder kunnen en hebben te zetten – en hoe dan – werd onderstreept door kunstenaar Merlijn Twaalfhoven, Nancy van Loon (van Lumens) en Nus Waleson (van Fontys Hrm en P). Ik kijk uit naar het vervolg van deze ontmoeting. En hoe we samen meer ‘welzijn/(er-)wèl-zijn’ voor medemensen gaan losmaken.
Oud-studiegenoot en rouwexpert Riet Fiddelaers-Jaspers schreef de afgelopen maanden het boek ‘Natriltijd; terugbuigen na de storm’, waarin ze aan de hand van persoonlijke en ontroerende stormverhalen van veerkrachtige mensen in begrijpelijke taal handreikingen geeft voor wie te maken heeft met ingrijpende levensgebeurtenissen. Juist nu van grote waarde.
Liefdeszuster Diana van den Eijnden nam ons vervolgens mee in een bevlogen ode aan de liefde(sbrief). Vlak voor de dag begon, had ze er voor mij eentje ingesproken en toegestuurd. Recht in mijn hart. Haar grappige anekdotes, vurige voorbeelden, concrete tips en hartelijke uitnodiging en aanmoediging om zelf ook een liefdesbrief te schrijven, leverde heel wat mooie schrijfsels (en gespreksstof) op.
En van dat vuur kwamen we bij een vrolijk gesprek met de makers van VLAM, een gloednieuw magazine over relaties, intimiteit en seksualiteit. Natascha en Judith brengen dit blad (samen met Jeroen en andere makers) sinds kort met veel enthousiasme de wereld in nadat ze vaststelden dat er nog geen tijdschrift was waarin lezers juiste en veelzijdige informatie over seksualiteit kunnen vinden. Dat is nu verleden tijd.
Loes Vialle en Alexandra Augustijn lieten ons stilstaan bij de verbinding met onszelf. Hoe is het gesteld met mijn fysieke, mentale, sociale en spirituele welzijn, en hoe kan ik dat beïnvloeden? En – heel reëel – wat daarvan is nù mogelijk? Voeding voor het hart!
Marike van IJssel nam ons – vanuit het ziekenhuis waar haar vader aan het bijkomen was van een medische ingreep – mee in een tedere geleide meditatie waarin verwondering centraal stond en liet ons ervaren hoe je je openstelt voor de magie in je leven. Indrukwekkend, deze kalme aanwezigheid en fijne werkvorm.
Onder leiding van de bruisende en wijze Dorien Trommel werden we al schrijvend verrast door wat zich al onder het oppervlak van ons bewustzijn bevond met behulp van een Tibetaanse schrijfoefening. Hoe heerlijk en treffend, helemaal toen we het deelden met elkaar.
In het volgende onderdeel van het programma liet Kirstie Schreurs ons reflecteren op wat kleuren met ons doen om ons vervolgens al pratend en schilderend als een eigentijdse Bob Ross aan het tekenen te krijgen. Verfrissend luchtig met diepgang.
Wat een plezier dat we ook twee anderstalige workshopleiders in ons midden hadden op de Day for Connection. Dankzij de Italiaanse studente Valeria Moschella konden ook anderstaligen deelnemen. Valeria nam ons mee in een warme dialoog over onverwachte ‘acts of kindness’ die we in ons leven zomaar hadden gekregen van totaal onbekenden.
De laatste workshop werd verzorgd door de Amerikaanse schrijfster Meagan Macvie, die een jaar geleden vanwege het werk van haar man in de regio Eindhoven kwam wonen. Met haar heldere workshop over dankbaarheid, bracht ze ons in contact met nog meer betekenisvolle herinneringen.
Een onvergetelijke dag om al dat moois van de afgelopen 10 jaar te vieren.
Dank aan alle cocreateurs en deelnemers. Met achter de schermen de hulp van Robin van den Berg. En de spontane muzikale toegift van Sven Roovers. Grote dank ook aan al die mensen die ooit zijn aangeschoven op het spreekuur; al die mensen die ons in contact hebben gebracht met anderen; de fijne opdrachtgevers en samenwerkingspartners die we onderweg leerden kennen; de mensen die ons hielpen ons verhaal zichtbaar te maken in de media; alle heerlijke liefdeszusters en -broeders die mee gingen en gaan op avontuur. Dank ook lieve vrienden en familie, evenals ‘familie Fontys’. En bovenal, dank aan partner in crime Wendie Huis in ‘t Veld.
Op nog veel mooie avonturen van De Liefdesdokter.
Met een dankbaar hart,
Inge