De kwaliteit van onze relaties bepaalt de kwaliteit van onze levens, blijkt uit tal van onderzoeken, zoals bijvoorbeeld het langstlopende onderzoek naar geluk van oa Robert Waldinger. Zijn Tedtalk vind je hier.
Wat kun je doen om de verbinding met jezelf en de ander te versterken? In de waaier vind je een aantal suggesties.
Manifest voor verbinding
Dit manifest vormt de basis van de manier van werken van De Liefdesdokter. Het dienst als hulpmiddel bij het vormgeven van het samen leren over verbinden. Dit doen we door bewust te kiezen voor de kernwaarde liefde, het samen aan te gaan, eigenaarschap te tonen, het belang van wederkerigheid in relaties te eren en te erkennen dat we feilbaar zijn, en volhardend. De inspiratie voor het opstellen ervan vonden we in het werk van oa Martin Buber.
Talen van waardering
De Amerikaanse relatietherapeut Gary Chapman bedacht de vijf liefdestalen om inzichtelijk te maken dat er verschillende manieren zijn om je liefde of waardering uit te drukken. Volgens hem kun je zelfs spreken van verschillende talen waardoor we elkaar soms niet goed kunnen verstaan. Hier vind je een gratis (engelstalige) quiz waarmee je jouw liefdestaal kunt achterhalen.
Checklist voor feedback en feedforward
‘Zonder wrijving geen glans’ is een bekende uitdrukking in leerprocessen. Geconfronteerd worden met onze blinde vlek, helpt om vooruit te komen, al is het nooit comfortabel om kritiek te ontvangen. Brené Brown zet in haar managementboek ‘Durf te leiden’ uiteen welke regels je het beste kunt hanteren bij het geven en ontvangen van feedback, gebaseerd op het vele onderzoekswerk dat zij deed naar schaamte, kwetsbaarheid en veerkracht.
Gezonde begrenzing is een daad van liefde
Een goede relatie hebben betekent niet dat je het nooit oneens bent met elkaar of dat je alles moet accepteren wat een ander doet. Relatietherapeut Esther Perel verwijst naar de 7 werkwoorden die helpen bij het onderhouden van gezonde relaties. Weigeren is net zo belangrijk als aannemen en geven.
GPS voor complimenten geven
Ieder mens wil graag gewaardeerd en gezien worden. Met een compliment laat je dit blijken. Kunnen waarderen wat er is en dit oprecht uitdrukken, is niet alleen fijn voor de ontvanger; ook de gever van het compliment knapt ervan op. Sociaal psycholoog Michiel Hobbelt legt in het Tijdschrift voor positieve psychologie uit: “De zender kan er zelfs meer vruchten van plukken, omdat die door het geven van een compliment actief zorgt voor een betere relatie. Iets doen voor een ander zorgt er voor dat er meer van het knuffelhormoon oxytocine en het gelukshormoon serotonine vrijkomt.”
Breng jezelf mee….met jou erbij is het zoveel leuker
Dit was het jaarmotto van De Liefdesdokter in 2019. Om goed te kunnen samenwerken (thuis en op het werk), hebben we psychologische veiligheid nodig. Paradoxaal genoeg is het durven nemen van sociaal risico nodig om je veilig te kunnen voelen bij elkaar. Kip en ei. Het vermogen om er te zijn en je te laten zien en horen aan anderen vraagt dus moed. De moed om sociaal risico te nemen. In de gaten hebben wanneer je ‘verdwijnt’ is een eerste stap in het jezelf helpen ‘terugkomen’ in het hier en nu. Wil je weten hoe je dit in je professionele rol kunt inzetten? Professor Andries Baart wijst je met zijn presentiebenadering de weg.